Stage De Paques with Christian Tissier in Paris – Apr. 2015

Tissierpicture2Stage De Paques je sigurno eden od boljših seminarjev, ki poteka vsako leto v Parizu pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Tokya, katerega smo se udeležili iz našega Aikido Klub Krim že sedmič zapovrstjo vse od leta 2009, ko smo se odločili, da bomo sledili tehniki, ki jo poučuje ta mojster aikida. Tega seminarja se vsako leto udeleži veliko aikidok iz celega sveta. Že podatek, da se udeleži takega treninga od 200 do 300 aikidok pove vse o profesionalnosti in strokovnosti mojstra aikida Christian-a Tissier-ja.

StageDePaques15-1Tudi letos je trening potekal v dveh delih in sicer ena ura je bila namenjena delu z lesenim mečem – boken, kjer smo se ukvarjali z različnimi katami, katere smo tudi med sabo kombinirali tako, da je bilo vse skupaj bolj zanimivo. Sensei je vse kate, katere smo izvajali razložil in prikazal do potankosti. Seveda pa je za strokovno delo z bokenom potrebno veliko ur resnega treninga, da se samo gibanje in tehnika avtomatizira in da ne razmišljamo o izvedbi le tega temveč, da nam to pride v podzavest.

StageDePaques15-4Drugi del treningov je bil namenjen izpopolnjevanju samih aikido tehnik, kjer je bil povdarek na sproščenosti in pravilnem gibanju, ki je potreben za pravilno izvedbo tehnike. Tukaj je pomembna usklajenost napadalca – Ukeja, da izvede napad korektno in iskreno ter da je zmožen sprejeti poraz, ki se večinoma zaključi z pravilnim padcem oziroma tako imenovano pol salto, ter izvajalca tehnike – Torija, da izvede tehniko brez odrivanja in vlečenja partnerja ter brez uporame sile. Zato so taki seminarji zelo pomembni, zlasti, če izvajaš tehniko z višjimi rangi, kot ga imaš sam, saj dobiš dober občutek, če je tehnika narejena kvalitetno in strokovno. Tak način treniranja in napredovanja je zelo pomemben za vse, ki želijo znanje aikida prenašati naprej na svoje vadeče in jih naučiti pravilne tehnike in sproščenega gibanja, kajti le tako lahko nasprotnika presenetimo in ga skušamo onesposobiti brez večjih poškodb.

StageDePaques15-3 StageDePaques15-2

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Leave a Reply