All posts by admin

Aikido seminar with Christian Tissier in Roquebrune S/A-July/August. 2016

Tudi letos smo v našem Aikido Klub Krim združili poletne počitnice in izpopolnjevanje samoobrambne veščine tako, da smo se za dva tedna odpravili v Roquebrune/SA, kjer smo se že sedmič zapored udeležili strokovnega seminarja, ki ga je pripravil svetovni mojster aikida – Christian Tissier, Shihan, 8° Dan Aikikai v Tokyu. V jutranjih urah smo se posvetili  bokenu – leseni meč, kjer smo v prvem tednu obdelali tretjo serijo kat Uradachi, katera zajema desetrb-sa-2016-2

variant le teh in sicer:  1 – Men Tachi Zuke, 2 – Kesa Tachi Zuke, 3 – Do Tachi Zuke, 4 – Gedan Kote Dome, 5 – Kyo Dachi Kote Giri, 6 – Sokui Zuke, 7 – Mikiri Kenchu Tai, 8 – Naori Taichu Ken, 9 – Kesa Giri Sode Suri, 10 – Enbi Ken, v drugi polovici seminarja oziroma drugi teden pa smo se ukvarjali s peto serijo kat, katerih je pet in sicer: 1 – Kumi Tachi Kiri Dome, 2 – Kumi Tachi Seigan, 3 – Kumi Wakare Wari Zuke, 4 – Kumi Tachi Kaeshi Kote, 5 – Kumi Wakare Taoshi Uchi.
Največ časa smo kot ponavadi posvetili sami tehniki aikida, kjer je bil poudarek na sproščenosti, pravilnem gibanju in časovnem odzivu tako, da partner ne zazna našega namena in da lahko v celoti izkoristimo njegovo energijo. Seveda lahko te občutke zaznaš, če izvajaš tehniko z boljšim nasprotnikom od sebe, ker imaš povratno informacijo. Pri nižje rangiranih od sebe lahko dobiš zmotno prepričanje, da je tehnika pravilno izvedena.
V popoldanskih urah pa smo se ukvarjali z osnovnimi tehnikami Jo-ja, lesena palica, ki prav tako zahteva od vadečega veliko treningov, da se doseže nek primerni nivo znanja, ki bi ga lahko uporabili v samoobrambi. Tako je minil še en uspešen seminar na visokem nivoju

rb-sa-2016-1Lep aikido pozdrav !!!

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Stage De Paques with Christian Tissier in Paris – Apr. 2016

tissier-rb-sa-2016V našem Aikido Klub Krim vestno sledimo  izobraževanju starodavni japonski samoobrambni veščini pri svetovnem mojstru aikida – Christian Tissier, Shihan, 8° Dan Aikikai v Tokyu, zato smo se tudi v tem letu udeležili njegovega tedenskega seminarja Stage De Paques v Parizu, ki je potekal v aprilu. Že sam podatek, da se na njegovih seminarjih zbere med 150 do 250  vadečih iz celega sveta, predvsem trenerjev, ki poučujejo njegov stil aikida v svojih klubih pove, da je strokovnost in profesionalnost na visokem nivoju. Seminarja se udeležujejo tudi višji rangi – 5°, 6°, 7° Dan, kar  kvaliteto seminarja še bolj potrjuje. Trening je vedno razdeljen na samo tehniko aikida, delo z bokenom ter Jo tehniko. Na ta način res lahko treniraš pravi občutek, da si v pravem času na pravem mestu. Na ta način bomo skušali naše vadeče pripeljati do znanja, ki smo ga pridobili pri našem Sensei-ju in ga bomo tudi v prihodnje nadgrajevali.

paris-2016     Lep aikodo pozdrav !!!!!!

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Torino – Mar. 2016

TissierPot nas je tokrat zanesla v italjansko mesto Torino kjer je potekal dvodnevni seminar pod vodstvom mojstra Aikida iz Francije, Christian Tissier, Shihan, 8° Dan Aikikai. Seminar je bil kar številčen, k čemer smo prispevali tudi iz našega Aikido Športni Klub Krim, kateri smo redni obiskovalci takih strokovnih seminarjev širom po Evropi. Tehnika Aikida je bila obogatena še z lesenim mečem – boken in leseno palico Jo, kar so redni pripomočki pri samem treningu. Tudi tukaj je bilo možno preiskusiti svoje znanje z mojstri višjega ranga, kjer lahko testiraš pravilno in funkcionalno delovanje posameznih tehnik.

Torino16aVadba je bila namenjena določenim tehnikam, kjer je bil poudarek na pravilnosti  osnovne tehnike za nižje rangirane  ter naprednim tehnikam, ki so na nivoju višjega znanja, kjer se začne zmanjševati čas izvedbe kot tudi potrebni prostor za izvedbo tehnike. Akcija se v bistvu skrajšuje in oteži napadalcu, da bi bil uspešen pri samem napadu.
Tudi ta seminar je bil za naš Aikido Klub Krim pomemben iz naslova izpopolnjevanja samih tehnik ter izvajanja le teh.

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Berlin – Oct. 2015

TissierZopet smo se podali na strokovni seminar Aikida, ki je bil voden s strani mojstra Aikida – Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 8° Dan Aikikai v Tokyu , ki je bil tokrat v Berlinu. Kot je v navadi na takšnem seminarju smo tudi tokrat del tega posvetili delu z boken-om in jo-jem ( leseni meč in lesena palica) ter sami aikido tehniki.
Seminar je bil številčen, kot zmeraj, saj so prišli vadeči iz različnih držav, katerih cilj je izpopolniti svoje Aikido znanje z mankajočimi detajli, kateri so potrebi za obvladovanje strokovne tehnike, kar se potem prenese v internih klubih oziroma društvih na vadeče.

Berlin15aBerlin15Tudi tokrat smo se udeležili strokovnega seminarja iz našega Aikido Klub Krim, ker se zavedamo, da smo dolžni svoje vadeče peljati po pravi in strokovni poti, katero nam kaže naš Sensei, Christian Tissier.

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Roquebrune S/A-July/August. 2015

Christian fotoV Aikido Klub Krim smo se že šesto leto zapored udeležili dvotedenskega seminarja v mestecu Roquebrune Sur Argens, ki se nahaja na jugu Francije v neposredni bližini Azurne obale, od koder nas loči slabih dvanajst kilometrov do morja.
Seminar je potekal pod strokovnim vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai v Tokyu.
Kot vsako leto se nas je zbralo ogromno štvilo vadečih iz celeg sveta in sicer nekje od 250 do 300. Ta pribjližna številka nam lahko pove, da je to zagotovo strokovni seminar, ki je vreden obiska in kjer lahko svoje strokovno znanje bistveno bolje in hitreje dopolnjuješ in izpopolnjuješ.

Roquebrune boken SA 2015Tudi tokrat je bil seminar razdeljen na tri dele in sicer;

  • Prvi del je bil namenjen delu z lesenim mečem ali bokenom, kjer se je za splošno ogrevanje delalo individualno, nadaljevanje pa je bilo namenjeno izpopolnjevanju raznih kat, kar se je delalo v parih.
  • Drugi del, ki je bil najdaljši in tudi najbolj naporen je bil namenjen izvajanju strokovnih oziroma naprednih tehnik, kjer si imel možnost trenirati z različnimi vadečimi in kjer si lahko začutil delovanje same tehnike predvsem, če si imel ob sebi višje rangiranega partnerja. Pri tako kvalitetnem treningu lahko dobiš občutek, kaj pomeni delati pri aikidu z močjo in kakšen je občutek, ko dejansko izvajaš tehniko pravilno, brez vlečenja in odrivanja partnerja.
  • V tretjem delu pa smo se seznanili z osnovnimi principi lesene palice ali Jo-ja, kjer je vadba potekala tako posamično kot tudi v paru. Tudi tukaj nam je Sensei predstavil nekaj sestavljenih kat tako, da je bil trenin tudi naporen in ob enem zanimiv.

Prednost takega strokovnega in mnogoštevilčnega seminarja je v tem, da imaš možnost trenirati z velikim šrtevilom vadečih iz celega sveta, poleg tega pa jih je ogromno, ki imajo visok rang, 4°, 5°, 6° in včasih tudi 7° Dan. Zato v našem Aikido Klub Krim že dobrih 6 let stalno sledimo velikemu mojstru Aikida.
Roquebrune SA 2015

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Stage De Paques with Christian Tissier in Paris – Apr. 2015

Tissierpicture2Stage De Paques je sigurno eden od boljših seminarjev, ki poteka vsako leto v Parizu pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Tokya, katerega smo se udeležili iz našega Aikido Klub Krim že sedmič zapovrstjo vse od leta 2009, ko smo se odločili, da bomo sledili tehniki, ki jo poučuje ta mojster aikida. Tega seminarja se vsako leto udeleži veliko aikidok iz celega sveta. Že podatek, da se udeleži takega treninga od 200 do 300 aikidok pove vse o profesionalnosti in strokovnosti mojstra aikida Christian-a Tissier-ja.

StageDePaques15-1Tudi letos je trening potekal v dveh delih in sicer ena ura je bila namenjena delu z lesenim mečem – boken, kjer smo se ukvarjali z različnimi katami, katere smo tudi med sabo kombinirali tako, da je bilo vse skupaj bolj zanimivo. Sensei je vse kate, katere smo izvajali razložil in prikazal do potankosti. Seveda pa je za strokovno delo z bokenom potrebno veliko ur resnega treninga, da se samo gibanje in tehnika avtomatizira in da ne razmišljamo o izvedbi le tega temveč, da nam to pride v podzavest.

StageDePaques15-4Drugi del treningov je bil namenjen izpopolnjevanju samih aikido tehnik, kjer je bil povdarek na sproščenosti in pravilnem gibanju, ki je potreben za pravilno izvedbo tehnike. Tukaj je pomembna usklajenost napadalca – Ukeja, da izvede napad korektno in iskreno ter da je zmožen sprejeti poraz, ki se večinoma zaključi z pravilnim padcem oziroma tako imenovano pol salto, ter izvajalca tehnike – Torija, da izvede tehniko brez odrivanja in vlečenja partnerja ter brez uporame sile. Zato so taki seminarji zelo pomembni, zlasti, če izvajaš tehniko z višjimi rangi, kot ga imaš sam, saj dobiš dober občutek, če je tehnika narejena kvalitetno in strokovno. Tak način treniranja in napredovanja je zelo pomemben za vse, ki želijo znanje aikida prenašati naprej na svoje vadeče in jih naučiti pravilne tehnike in sproščenega gibanja, kajti le tako lahko nasprotnika presenetimo in ga skušamo onesposobiti brez večjih poškodb.

StageDePaques15-3 StageDePaques15-2

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Turin – Mar. 2015

Torino15-3Dvodnevni aikido seminar, ki je potekal pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Tokya ki je bil organiziran v Italiji v mestu Torinu dne 14 in 15 marca 2015 smo se udeležili tudi iz našega Aikido Klub Krim, v kateremu vestno sledimo vsem njegovim seminarjem v Evropi.
Trening je bil namenjen tako začetnim aikidokam, kot tudi nadaljevalcem, saj so bile tehnike predstavljene na način, ki naj bi bil primeren in pomemben za nižje range, poleg tega pa so bile pri določenih tehnikah izpostavljene podrobnosti, ki so bolj primerne za višje range, kateri želijo le-to izpopolniti in jo narediti bolj učinkovito in hitro, pri čemer ima napadalec veliko manj možnosti za uspešen napad. Poleg nekaj Tissier-jevih učencev iz Francije so bili v večini prisotni domačini iz Italije in seveda glavni trener iz Aikido Klub KrimDanilo Zorko, 2° Dan Aikikai pri senseju Christian-u Tissier-ju
Torino15-2Torino15-1Torino15

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Extertal – Oct. 2014

Extertal 2014Zopet smo se odpravili na dolgo pot do Extertala na severnem delu Nemčije, kjer smo se iz Aikido Klub Krim udeležili eno tedenskega seminarja Aikida pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-a, Shihan-a, 7° Dan Aikikai. Tako kot vsako leto je bilo tudi na tem seminarjev veliko vadečih iz različnih držav daleč okoli.
En del dopoldanskega treninga je bil namenjen delu z lesenim mečem ali t.i. boken trening, kjer smo se osredotočili na serijo kat Aishin Kumi Tachi, katero sestavlja pet posameznih kat ki so:

Extertal 2014 3

  1. Kumi Tachi Kiri Dome
  2. Kumi Tachi Seigan
  3. Kumi Wakare Wari Zuke
  4. Kumi Tachi Kaeshi Kote
  5. Kumi Wakare Taoshi Uchi

 

 

Vseh pet kat nam je Sensei predstavil do podrobnosti za katere je potrebno kar nekaj spretnosti in razumevanja ter seveda ogromno treninga. Ostali del dopoldanskega in popoldanski trening pa je bil namenjen sami aikido tehniki, kjer so bile prikazane in do potankosti razložene določene napredne tehnike, katere so pomembne tako za višje range kot tudi za posamezne učitelje oziroma vaditelje te japonske borilne veščine. Kot vedno je bil povdarek na sproščenem izvajanju tehnike Torija in korektnem napadu Ukeja ter njegovem sproščenem sprejemanju, ki se zaključi s pravilnim padcem, če je to potrebno.

Extertal 2014 1 Extertal 2014 2

Pri seminarjih ki jih vodi Christian Tissier in kjer je prisotno veliko aikidok višjega ranga – 4° Dan, 5° Dan in 6° Dan, je trening za nižje pasove 1° Dan, 2° Dan in 3° Dan zelo dobrodošel, ker imaš poleg dobrega Sensei-ja tudi možnost izvajati tehniko na višjem nivoju z višjimi stopnjami, kjer lahko začutiš samo tehniko in občutiš pravilnost le-te, ker ni vlečenja, porivanja ali uporabe sile, je zgolj Aikido v pravem pomenu besede.
V našem Aikido Klub Krim se zavedamo strokovnosti in pomembnosti takih naprednih seminarjev, kajti le tako lahko nadgrajujemo naše napredovanje in s tem omogočimo kvalitetni trenin vsem vadečim, ki nam to zaupajo in prihajajo na naše treninge.

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Roque Brune S/A – Jul. 2014

CHRISTIAN-TISSIERPonovno smo se iz Aikido Športni Klub Krim udeležili štirinajst dnevnega seminarja na jugu Francije v prelepem kraju Roquebrune S/A, ki ga je vodil svetovno znani mojster aikida Christian Tissier, Shihan, 7° Dan, Aikikai iz Tokya. Tudi tokrat se je seminarja udeležilo več kot dvesto aikidok iz celega sveta. Večinoma so to že redni obiskovalci, med katerimi pa se vedno pojavi tudi nekaj novih obrazov.

DSC_1406Tudi tokrat je prvi del treninga potekal z lesenim mečem ( Boken ), kjer smo za ogrevanje izvajali prostoročne udarce z bokenom kot so: Kesa giri, Kiri kaeshi, Yokomen uchi, Shomen uchi, ….. nakar smo se se posvetili raznim katam, kjer se dela v parih. Pri vseh tehnikah z orožjem  – Jo in Boken je bil poudarek na sproščenosti, preciznosti in pravilnim gibanjem telesa.  Tudi drugi del treningov, ki je bil namenjen sami aikido tehniki je bilo potrebno prav tako izvajati sproščeno, precizno, dinamično, brez vlečenja ali porivanja partnerja in brez uporabe sile. To pomeni, da je aikido primeren za vsakega ne glede na spol in starost. Ker je bilo tukaj veliko vadečih višjega ranga, je bil tudi trening bolj napreden, saj si lahko dobil dober občutek kdaj je tehnika pravilno izpeljana ( kot uke – tisti ki napada ) in povratno informacijo, če sam izvajaš tehniko pravilno ( kot tori – tisti, ki izvaja tehniko ), česar pri delu z začetniki ne moreš začutiti. Zato je pomembno obiskovati takšne seminarje zaradi pravilnega in strokovnega učenja ter uspešnega napredovanja.

DSC_1393DSC_1423

V popoldanskem času ob torkih in četrtkih pa smo se posvetili delu z Jo-jem, kjer smo večino časa namenili raznim tehnikam, ki se izvajajo v paru.

 

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Stage De Paques with Christian Tissier in Paris – Apr. 2014

Skupaj s TissiersSvetovno znani aikido seminar tako imenovani Stage De Paques pod vodstvom mojstra aikida Christian-a Tissier-a, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Francije, se je odvijal od 19.04 do 24.04.2014 v Parizu.
Šest dnevnega seminarja se je udeležilo zelo veliko aikidok iz celega sveta kakor tudi iz Slovenije, katero so s svojo prisotnostjo zastopali člani iz Aikido Športnega Kluba Krim iz Iga pri Ljubljani.
20140423_103815Seminar je bil namenjen predvsem učiteljem klubov in nadaljevalcem, kjer so bile same tehnike prikazane in razložene do podrobnosti, kot je to vedno na seminarjih, ki jih organizira svetovno znan aikido mojster Christian Tissier. Tudi tokrat je bil seminar razdeljen na dva dela in sicer prvi del je trajal pribljižno eno tretjino vseh treningov, kjer se je delalo z bokenom ( leseni meč). Kot prvo smo za ogrevanje izvajali prostoročne vaje – Kesa Giri, Shomen Uchi, Kiri Kaeshi ipd, čemur je naprej sledilo delo v parih, kjer smo temeljito obdelali prvih pet osnovnih kat
20140423_103930 (Kihon Dachi) katere se imenujejo: Kesa Giri, Ashibarai Ukibune, Kiri Wari, Wari Zuki in Kurai Dachi z vsemi podrobnostmi. Vse te kate so nam bile prikazane za nižji in višji rang aikidok. Drugi del seminarja pa je trajal dve tretjini, kjer je bilo delo osredotočeno na samo aikido tehniko in z njo povezana sproščenost, pravilnost ter preciznost z vsemi detajli, ki ji sledijo, da je le ta lahko uporabna v realnosti in da nam lahko dejansko služi tudi kot samoobramba.
Kot ustanovitelj in glavni inštruktor v Aikido Klub Krim, ki sledim mojstru aikida Christian-u Tissier-ju že od leta 2009 lahko povem, da lahko s pravilnim in rednim treningom ter dobrim učiteljem kot je moj Sensei Christian Tissier narediš veliko na področju aikida kot samoobrambne veščine in upam ter želim, da se bo naš Aikido Klub Krim razvijal in rasel še naprej ter da bom lahko vse znanje, ki ga pridobivam od Sensei-a prenesel na vadeče našega kluba.

  Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si