Monthly Archives: April 2015

Stage De Paques with Christian Tissier in Paris – Apr. 2015

Tissierpicture2Stage De Paques je sigurno eden od boljših seminarjev, ki poteka vsako leto v Parizu pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Tokya, katerega smo se udeležili iz našega Aikido Klub Krim že sedmič zapovrstjo vse od leta 2009, ko smo se odločili, da bomo sledili tehniki, ki jo poučuje ta mojster aikida. Tega seminarja se vsako leto udeleži veliko aikidok iz celega sveta. Že podatek, da se udeleži takega treninga od 200 do 300 aikidok pove vse o profesionalnosti in strokovnosti mojstra aikida Christian-a Tissier-ja.

StageDePaques15-1Tudi letos je trening potekal v dveh delih in sicer ena ura je bila namenjena delu z lesenim mečem – boken, kjer smo se ukvarjali z različnimi katami, katere smo tudi med sabo kombinirali tako, da je bilo vse skupaj bolj zanimivo. Sensei je vse kate, katere smo izvajali razložil in prikazal do potankosti. Seveda pa je za strokovno delo z bokenom potrebno veliko ur resnega treninga, da se samo gibanje in tehnika avtomatizira in da ne razmišljamo o izvedbi le tega temveč, da nam to pride v podzavest.

StageDePaques15-4Drugi del treningov je bil namenjen izpopolnjevanju samih aikido tehnik, kjer je bil povdarek na sproščenosti in pravilnem gibanju, ki je potreben za pravilno izvedbo tehnike. Tukaj je pomembna usklajenost napadalca – Ukeja, da izvede napad korektno in iskreno ter da je zmožen sprejeti poraz, ki se večinoma zaključi z pravilnim padcem oziroma tako imenovano pol salto, ter izvajalca tehnike – Torija, da izvede tehniko brez odrivanja in vlečenja partnerja ter brez uporame sile. Zato so taki seminarji zelo pomembni, zlasti, če izvajaš tehniko z višjimi rangi, kot ga imaš sam, saj dobiš dober občutek, če je tehnika narejena kvalitetno in strokovno. Tak način treniranja in napredovanja je zelo pomemben za vse, ki želijo znanje aikida prenašati naprej na svoje vadeče in jih naučiti pravilne tehnike in sproščenega gibanja, kajti le tako lahko nasprotnika presenetimo in ga skušamo onesposobiti brez večjih poškodb.

StageDePaques15-3 StageDePaques15-2

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si

Aikido seminar with Christian Tissier in Turin – Mar. 2015

Torino15-3Dvodnevni aikido seminar, ki je potekal pod vodstvom svetovnega mojstra aikida Christian-a Tissier-ja, Shihan-a, 7° Dan Aikikai iz Tokya ki je bil organiziran v Italiji v mestu Torinu dne 14 in 15 marca 2015 smo se udeležili tudi iz našega Aikido Klub Krim, v kateremu vestno sledimo vsem njegovim seminarjem v Evropi.
Trening je bil namenjen tako začetnim aikidokam, kot tudi nadaljevalcem, saj so bile tehnike predstavljene na način, ki naj bi bil primeren in pomemben za nižje range, poleg tega pa so bile pri določenih tehnikah izpostavljene podrobnosti, ki so bolj primerne za višje range, kateri želijo le-to izpopolniti in jo narediti bolj učinkovito in hitro, pri čemer ima napadalec veliko manj možnosti za uspešen napad. Poleg nekaj Tissier-jevih učencev iz Francije so bili v večini prisotni domačini iz Italije in seveda glavni trener iz Aikido Klub KrimDanilo Zorko, 2° Dan Aikikai pri senseju Christian-u Tissier-ju
Torino15-2Torino15-1Torino15

Aikido LOGO beliwww.aikidokrim.si