Aikido je moderna japonska borilna veščina – budo, umetnost samoobrambe, ki jo je razvil Morihei Ueshiba. Beseda aikido, kot poimenovanje borilne veščine, se uporablja od leta 1942; pred tem so se uporabljali različni izrazi, kot npr.: Aiki-jujutsu, Ueshiba-ryu ter Aiki budo.

Morihei Ueshiba – O sensei (veliki učitelj) se je rodil leta  1883 na Japonskem. V svoji mladosti je Morihei Ueshiba treniral številne borilne veščine. Leta 1915 je spoznal Takedo Sokakuja, pod mentorstvom katerega, je pričel trenirati Daito-ryu aiki-jutsu (1915-1937). Leta 1927 se preselil v Tokijo, kjer je leta 1931 odprl Kubukan Dojo, ki se je po 2. svetovni vojni preimenoval v Hombu Dojo – sedež svetovnega aikida ter sedež Aikikai; Ueshiba se je kasneje posvetil predvsem molitvi, meditaciji, kaligrafijii in kmetovanju ter širjenju aikida.

Po smrti Moriheia Ueshibe leta  1961 je v skladu z japonsko družinsko tradicijo “iemoto”  njegovo delo nadaljeval njegov sin Kisshomaru Ueshiba, ki je postal drugi Doshu. Po njegovi smrti leta 1999 pa je doshu postal njegov sin Moriteru Ueshiba.

 

Preberi več ...

Translate

 

Logotip

 

Lokacija treningov

Treningi se izvajajo v okolici Ljubljane, na Igu in Škofljici.

zemljevid
Klikni na sliko za povečavo.